+36-30-868-0464 info@norminajto.hu
Oldal kiválasztása
Ahhoz hogy tisztában legyünk az ajtó méretével, olvassuk el az alábbiakat. Mind az átfogó tokos ajtók méreteihez, mind a Magyar Szabvány méretű átfogó tokos ajtókhoz, mind az egyedi méret alapján készült ajtókhoz hasznos információkat talál.
Először is ami a legtöbb fejtörést okozza, a falkáva megléte, pontos mérete, vagy éppen hiánya. Az utólag a nyíláshoz épített falfül, az átjárhatóság méretét szűkíti, de akkor is szükségünk van rá, hogy az ajtót precízen, esztétikailag is látványosan be tudjuk építeni.

Amennyiben lehetőségünk van előre tervezzük meg ajtóink méretét, mert az építkezés során könnyebb elkészíteni a jó méretű falfüleket. A szükséges minimum falfül kiállás 50 – 100 mm közé tehető, de ha a terv megengedi, inkább a 100 mm felé közelítsünk.

Fontos lenne ellenőrizni az építkezés során, hogy kevesebb bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha esetleg a tervező, vagy az építő elfelejtette megcsinálni. Ha mindkét oldalon megvan a megfelelő méretű falfül, könnyen, gyorsan és tisztán építhető be az ajtó, telepítés után sem kőműves sem festő utómunkálatokra nem lesz szükség.

-Falnyílás magasság: a végleges padlószinttől (parketta, járólap) mért teljes nyílás magasság.

A szabvány méretű beltéri ajtó választásakor, a fal kialakításnál vegye figyelembe a termék beépítéséhez ajánlott falnyílás magasságot.

 Magyar Szabvány méretű ajtók méretei 8-10-12-es átfogó tokkal

– Falvastagság: a végleges falburkolattal együtt kell figyelembe venni (vakolat, csempe, tapéta).

A fürdő helyiségeknél előfordulhat, hogy a csempe csak egy bizonyos magasságig fut,  nem az ajtó teljes magasságáig. Ilyenkor érdemes az ajtótoknál az utolsó sor csempét az ajtó beépítése után felhelyezni, így az illeszkedés a beltéri ajtó tokborítása és a csempe között tökéletes lesz.

Normál ajtó esetében azon a falsíkon kell elváltani a burkolatot, amelyik helyiségbe nyílik az ajtó.

Fürdőszoba esetében, egyedi gyártású, legtöbbször kézzel készített termékeknél, a beszerelő dönti el a falminőség függvényében, az ajtó végleges pozícióját, melyet milliméter pontosságban nem lehet  megadni. Amennyiben úgy döntünk, hogy nem bújtatjuk  be a burkolatot a tok alá, érdemes a tok melletti utolsó sor csempét illetve a parkettaszegőt az ajtó beépítését követően beszabni és felhelyezni. 

A tok minimum mérete a névleges méret, egy 120mm-es falra megrendelt tok általánosságban 120-135mm között állítható, így a tok kifelé húzható, de összetolni nem lehet.

Új beltéri ajtók azonnal, raktárról

Minőségi beltéri ajtók Magyar Szabvány méretekben, kedvező áron, várakozás nélkül...

Norminajto

You have Successfully Subscribed!